2010-10-29

pizzaingrediens 2: mozzarella

"den vita drottningen"
källa: http://pdphoto.org/


Italienarna verkar älska att hitta på legender och historier om sin mat. Vad som stämmer och inte är det nog ingen som vet. Historien om mozzarellan innebär att ostmassa av misstag tappades av misstag i en hink med hett vatten och vips så hade man mozzarella. (Man undrar spontant om namnet uppstod där vid hinken. ystaren utbrast "-Mozzarella" som nån slags svordom kanske. Plats för egna reflektioner:_____________________________) Givetvis skedde allt detta för många hundra år sedan och så är allt med den bäst och unikt, enligt Italienarna själva. Jag är också beredd att hålla med till viss del. 


Det finns två typer av mozzarella. Buffelmozzarella (di Bufala) eller ko-mozzarella (fior de latte) Detta är såklart en smaksak välj den du tycker bäst om. Den ursprungliga är Buffelmozzarellan som har en djupare, bredare smak än komozzarellan som är mer fräsch och betydligt mindre smak. Själv föredrar jag mer smak.


Konsistensen är en av de viktigare frågorna när det kommer till mozzarella. Jag föredrar buffelvarianten även här för att det blir en härligare konsistens med långa trådar. Andra tycker att komjölksmozzan är bättre för att den är mindre vattnig. Mitt råd är att prova vad du tycker är bäst.


Det finns även olika smaksatta mozzarellor. Basilika, soltorkade tomater och några rökta varianter finns på marknaden. Skriv gärna en kommentar nedan om du har erfarenheter från dessa. Framförallt den rökta för den har jag inte lyckats få tag på i Sverige.


Äkta vara
Nyligen blev Galbanis Buffelmozzarella hedrad med "äkta vara" som belönar produkter utan mysko tillsatser, e-ämnen och annat bös som vi verkar vilja ha i vår mat. Just nu ligger ett exemplar i min kyl i väntan på en utvärdering.


Äkta vara!


Tips:
Vill du ha nåt annat än pizzasallad som förrätt till din pizza? varva tomatskivor och mozzarellaskivor, häll över lite olivolja, salt o peppar och lite färsk basilika. Låt mozzarellan absorbera smakerna en stund och servera!


Länk:
någon som är betydligt hårdare än mig8 kommentarer:

 1. Tack för Mozarellalektionen. Jag som har totalt osofistikerade smaklökar brukar köpa den billigaste och jag tycker den är fantastiskt goooood.
  Som total novis vad gäller mat i största allmänhet så undrar jag lite varifrån hysterin kring tillsatser och e-ämnen kommer ifrån... Jag tycker det är bra när maten håller länge och ser trevlig ut! Dessutom slipper man slänga så mycket mat om den håller länge.
  Fick lära mig häromdagen att bakpulver klassas som ett tillsatsämne... Kom igen.. Vad är problemet med vanligt bakpulver...

  ... tycker Brorsan i Småland

  SvaraRadera
 2. För att det är gifter i maten som inte har forskats på hur de påverkar oss. speciellt inte cocktaileffekten av alla olika ämnen som ackumuleras i kroppen. Att depressioner, allergier och andra sjukdomar ökar lavinartat tror jag kan bero på alldeles för mycket kemikalier i vår mat. Jag har hellre lite fläckar på mitt äpple än gifter i det. Därför koncentrerar jag mig på att skriva om varor med bra kvalitet utan gifter. ganska enkelt.
  /brorsan i Gbg

  SvaraRadera
 3. Jag är helt på din sida. Om ni vill skulle jag kunna ha lång utläggning om detta men jag håller med Macke. Det finns stora problem med att vi får i oss så mycket konserveringsmedel i vår kost. . Sen är det ju inte så att alla e nummer är farliga och dumma. Det är bara namn för att lättare hålla isär dem. Många e:nummer är exempelvis färgämne som kommer från bär och grönsaker. Så att bakpulver klassas som tillsats behöver inte betyda att det är en dålig tillsats. . jag kan rekommendera lite böcker till dig om varför man ska undvika en del tillsatser =) Vissa är väldigt allergiframkallande tex... Kram kram/ syrran i gbg

  SvaraRadera
 4. Helt annan fråga, jag väntar ivrigt på en recension i Frölunda. Tills dess, finns det något ställe som kan vara värt att testa där? Jag är nyinflyttad i Västra Frölunda, åt Näset till, och letar efter bra pizzerior.

  SvaraRadera
 5. inte riktigt mitt område. Jag har inte lyckats hitta nån vedugn i frölunda. Jag har bara hört talas om en kvarterspizza vid det lilla torget vid början av smyckegatan som ska va bra. iofs mer tynnered än näset. kanske nån mer läsare som har nåt tips?

  SvaraRadera
 6. Lilla torget i närheten av smyckegatan alltså. Jag ska försöka ta reda på vart det är och pröva. Tack!

  SvaraRadera
 7. Har hört att det ska finnas en liten pizzeria mitt emot Nöjds konditori i Kungssten som har vedugn. Något att utforska vidare kanske?

  SvaraRadera
 8. Buffelmozzarella är perfekt, Skiva lägg i ett durkslag, pressa försiktigt med utsidan av finrarna ur vätska, nu är den perfekt, Lycka till...

  SvaraRadera