2010-11-17

Recension Cyrano, Kungsbacka Alingsås och vasastan

OK, då var det dags för triumfkortet. Cyrano är lite av Gudarna vad det gäller vedeldad pizza i Götet med omnejd. Jag delar upp mitt liv i "livet före" och "livet efter" jag testade Cyrano. De förändrade mitt sätt att se på Pizza.


Cyrano har 6 restauranger i Göteborg med omnejd. Vasastan, olskroken, Linné, Kungsten, Kungsbacka och Alingsås. Det är samma meny, samma gula, putsade väggar. Samma fejkträbalkar i taket och slingrande vinrankor i plast som slingrar sig runt ett litet tegeltak som delar baren med restaurangen. Edith Piaff-aktig musik strömmar ut ur högtalarna och framförallt en mjuk behaglig doft av björkvedseld. Jag känner starkt känslan av att befinna mig bara runt hörnet från Amelies bostad i montmartre. Jag blir lugn. Fejkträ o plast rör mig inte i ryggen. Jag har bara en sak i huvudet och det vattnar sig i munnen. 


OK, det är lika bra att erkänna med en gång. Cyrano har sina små brister så jag ska inte hymla med dem utan vi tar dem med en gång. För det första är salladen man får innan. Den är pytteliten, God men liten. En liten brödbit med smör hade inte skadat framförallt inte när man tänker på krux nummer två med Cyrano: Man blir inte mätt!!! Det är ledsamt men sant. Cyranos lövtunna pizzor med sparsamt utdelade väl valda ingredienser, fantastiskt komponerade är lite mindre än en måltid brukar vara. Därför drar sig många för dessa mästerverk men jag har utvecklat en teknik för att bli mer mätt på mindre. Less is more om man njuter av denna på rätt sätt. 


För det första är jag säker på att jag egentligen har en snedvriden bild av vad mätt är. Liksom många andra i vår västra hemisfär. Nån slags paltkoma verkar vara sinnebilden för hur man ska må när man käkat men ärligt talat så tror jag inte kroppen är så himla förtjust i detta. Hur vore det med lagom?


För det andra, på Cyrano ska man varva ner och njuta. Att slänga i sig en Cyranopizza på en fem-minutare är skamligt och slöseri med pengar. Men om man försöker infinna "Cyranolugnet" och njuter med alla sinnena så kommer du tillbaka. När Pizzan anlänt till bordet kan man bara njuta av dess åsyn en liten stund.   känn doften av pesto, mozzarella, oliverna blandas med scoutlägerlukten. Känn lite på kanten, lite krispig och lite bränd. Skär upp små slajsar, mindre än du brukar och Små tuggor som man njuter av till fullo med andakt för det förtjänar den. känn dig belåten! Fransmännen-italienarna 1-0
Amen


Cyrano Alingsås

7 kommentarer:

 1. Jag glömde visst berätta att några av dem har hemkörning också:
  http://cyrano.se/

  SvaraRadera
 2. Jag håller med dig om att man inte blir mätt på cyrano, tyvärr.
  Har du testat Frati förresten? Ligger vid GP-huset. inte vedeldad men en bra bit över standard ändå.

  Torbjörn Eklund

  SvaraRadera
 3. när vedpizzorna i stan är slut ska jag göra några "vanliga" pizzerior som utmärker sig. kanske en kandidat?

  SvaraRadera
 4. enligt anna skipper ska man sluta äta när man är 80% mätt.
  dessutom tror jag att man ofta äter pizza för fort! om man väntar ett tag så kommer efter-mättnaden. när jag äter "vanlig" billig hämta-hem-i-papplåda-pizza så äter jag bara en halv, och håller mig ändå mätt länge.
  Men detta Cyrano måste jag ju absolut prova snarast!! ... eller kanske efter julsäsongen. Har du någon känsla för om alla Cyrano-pizzerior är lika bra?

  SvaraRadera
 5. Hej Maria, jag har testat alla Cyrano utom den i klippan och den på prinsgatan. Alla har samma koncept och så vitt jag kan se så är det inte någon större skillnad på Pizzan. Berätta gärna här om hur du upplevde det. Sen vet jag att den i vasastan är pytteliten så där finns typ bara 2 sittplatser. Olskroken har däremot ett tjugotal så där är lite mysigare att sitta.
  /Marcus

  SvaraRadera
 6. Cyrano börjar närma sig bra pizzor, i vart fall är de en bra bit ifrån den svenska urusla slabbadangpizzan.

  SvaraRadera