2010-12-03

Recension: Pirats Pizzeria, Kålltorp

På Sanatoriegatan i Kålltorp ligger hittar jag Pizzerian med stans sötaste namn: Pirats Pizzeria.  Så oskyldigt, så barnsligt och så fel, så svåruttalat. I gotta love it! I trappan möts jag av den urgulliga skylten: "akta, halkigt" -Jag är kär!
Söt som få...

Pirats Pizzeria har en vedeldad och en elugn och en meny för vedugnspizzor och en för elugnen, den sistnämnda kallar han på menyn av någon underlig anledning för italienska pizzor. (?) Vedugnspizzorna har de lagt ner en del tid på att komponera ihop på ett bra sätt tycker jag. Lagom många. Färsk ruccola adderas på samtliga pizzor till min bedrövelse men på min medrecensent Johns Pizza kommer den spela en avgörade faktor för slutbetyget. de "italienska pizzorna" från elugnen kör han klassikerna: Margeritha, Capricciosa, quattro osv. här finns något för alla om nån nu av någon skum anledning inte vill ha vedugnspizzan.

I min recension av Marsala på Chapmans torg berättar jag om de två formerna på vedugnar. "tunneln" och "Kupolen" Kupolen ska enligt alla experter vara det enda som funkar att baka Pizza i. På Marsala körde de tunneln och så är även fallet här på Pirats. Det är nu det börjar bli riktigt intressant när jag får testa tesen en andra gång.

Jag väljer Pizza Karibisk med Mozza, chorizo, oliver, paprika, jalapeno, lök, tomat, cremefraiche och ruccola. Utan ruccola så klart!
Jag blir lite besviken när jag får den. Om man "äter med ögat" vilket man gör när man recenserar mat så är det här en katastrof. Massor av chorizo och oliver ligger slängda i klumpar helt utan finess och Pizzan är alldeles blek. löken har knappt reagerat på värmen. Om man bara äter med magen och vill ha mycket pålägg har man kommit rätt. På undersidan är Pizzan perfekt bakad så det känns som att ugnen ger perfekt undervärme men för lite övervärme. Därmed känns det som ett faktum: en Pizzaugn ska vara kupol. Jag har dock själv lagat bra pizzor i en tunnel. En ny tes att testa är att man kanske måste elda en tunnel mycket kraftigare för att få rätt värme. Helt klart värt att vidare urforska.

lite blek och slarvig...


Jag börjar äta i hopp om att det ska smaka bättre än vad det ser ut men sensationerna uteblir tyvärr. Osten är sådär hård som den blir när man mikrat en varm macka lite för länge. John blir trött i käken av allt tuggande, och han har rätt. Botten är lite seg. -Det var Ruccolan som räddade den här pizzan meddelar John på väg därifrån med ett besviket ansiktsuttryck.

Skulle jag bo i Kålltorp skulle jag kunna tänka mig att äta här fler gånger, standarden håller sig runt en medelbra kvarterspizza. Jag kommer nog inte resa genom stan för ändamålet en gång till. Kärleken till Pirats Pizzeria blev underbar men kort. -Vi kunde blivit nåt bra, du o jag, Pirats!

tunnelugnen funkar inte här heller... om det nu är den man ska skylla på. stackars ugn. 

2 kommentarer:

  1. Lasseman Kvistträd19 december 2010 18:05

    Jag var utanför detta ställe häromdan, men eftersom de precis höll på att stänga fick pizzabeställningen utebli denna gång. Trots ovanstående ganska negativa recension måste jag ju testa stället innan jag dömer ut det! Nu blir det Cyrano istället...

    SvaraRadera
  2. Det var länge favoriten för vår del, tyvärr bytte stället ägare, och vedugnen åkte ut. Sedan dess har vi inte köpt någon pizza där:)

    SvaraRadera