En av anledningarna till att du inte bakar lika god Pizza hemma som på en pizzeria är att i in ugn lägger du pizzan på en kall plåt som sen ska värmas när den kommit in i ugnen medan ovansidan börjar bakas med en gång. Ovan och undersidan blir därmed inte klara samtidigt. I brist på vedeldad ugn hemma får man ju göra det bästa möjliga av saken. Jag införskaffade en Pizzasten på cervera för ca 300 spänn för att se om den kunde lösa problemet för oss. Denna lägger du in i ugnen och låter bli varm tillsammans med ugnen pizzan lägger du sedan in med den medföljande Pizzaspaden.
Albin och Vilgot hanterar kniven som proffs
Jag passade på när jag skulle vara barnvakt åt vilgot 4 år, Signe 8 år, Albin 11 år, Gunilla o Göran 40+ att göra utvärdering av stenen. Degen hade jag förberett tidigare på dagen så när jag kom hem till de glada barnen var det bara att slänga in stenen i ugnen på full fräs och börja choppa pålägg. choppa grönsaker är barn grymma på, iaf om de är scoutbarn och fått lära sig hantera kniv innan de slutat med blöja.
Signe också.
Pizzaspaden som följer med Cerveras pizzasten är ingen hit, helt klart. Den är 1 cm tjock, och avrundad åt alla möjliga håll så att få upp pizzan på denna blir en prövning och kräver minst 4 händer. Till slut lyckas vi i alla fall och pizzan ligger och puttrar så fint på sin sten. Det är en fröjd att se. Stenens påverkan på Pizzan är lätt att se ett par minuter senare. Pizzan blir jättefint bakad på både under och ovansidan. Signes och Vilgots pizzor blir precis lika bra.
Det är inte förrän de vuxna barnen ska börja baka som problemen börjar uppstå. Det stora urvalet av ingredienser tycks ha stigit dem åt huvudet och allt ska på, och mycket av det också ;-) Detta i kombination av en urusel Pizzaspade gör att den är fullkomligt omöjlig att få upp på spaden i en del. lärdomen av detta tycks vara sparsamhet. Det hade varit bättre med två pizzor för vuxna än att överfylla. Smaken ska enligt testpersonerna trots detta vara godkänt. Det här med tjock spade tycks vara ett bekymmer för flera av de stenar jag kan hitta på nätet. De ser likadana ut allihopa med några undantag. Med lite övning blev man dock bättre på att hantera den, även om jag föredragit in betydligt bättre utformad spade. Stenens effekt blev dock exakt precis så bra som jag hade förväntat mig. Men den var ju inte vedeldat ;-)
Stål-Vilgot är en superpizzabagare |
Pizzabakning på detta sätt ett fantastiskt sätt att umgås och det var länge sen jag hade så trevligt tillsammans med barn... och vuxna barn. Rekommenderas starkt. Barnens kommentar var att det var den godaste pizzan de ätit, jag håller med!
Bra - och kul! Tack för en god barnvaktspizza. Ja, jag vet att jag ville ha mkt på pizzan, jag ska bättra mej! Göran
SvaraRaderaDet var ju bra Göran så vi fick testa stenens kapacitet fullt ut. nu vet vi att det inte gick så bra...
SvaraRaderaJag har har varit sugen på en sån sten länge, då är den kanske värd pengarna!
SvaraRaderaJa! ;-)
SvaraRaderaDet där lät väldigt trevligt, tror jag ska baka pizza hemma nån kväll jag med =)
SvaraRaderaClaes olsson säljer en vit pizza sten med servering ställ för 130 kr. Den ser likadan ut som dem för 3-500 kr
SvaraRadera