2010-12-05

Test: Pizzasten från Cervera

Barnvakt + Pizzabakarkväll


En av anledningarna till att du inte bakar lika god Pizza hemma som på en pizzeria är att i in ugn lägger du pizzan på en kall plåt som sen ska värmas när den kommit in i ugnen medan ovansidan börjar bakas med en gång. Ovan och undersidan blir därmed inte klara samtidigt. I brist på vedeldad ugn hemma får man ju göra det bästa möjliga av saken. Jag införskaffade en Pizzasten på cervera för ca 300 spänn för att se om den kunde lösa problemet för oss. Denna lägger du in i ugnen och låter bli varm tillsammans med ugnen pizzan lägger du sedan in med den medföljande Pizzaspaden.Albin och Vilgot  hanterar kniven som proffs


Jag passade på när jag skulle vara barnvakt åt vilgot 4 år, Signe 8 år, Albin 11 år, Gunilla o Göran 40+ att göra utvärdering av stenen. Degen hade jag förberett tidigare på dagen så när jag kom hem till de glada barnen var det bara att slänga in stenen i ugnen på full fräs och börja choppa pålägg. choppa grönsaker är barn grymma på, iaf om de är scoutbarn och fått lära sig hantera kniv innan de slutat med blöja.


Signe också.

Att kavla ut degen skötte Albin och jag med glans. Man lägger de utbakade degklumparna ovanpå varandra med mycket mjöl mellan så att de inte klibbar ihop. Vi lägger upp en av degarna på ett mjölat bord och Albin får bli förste testkanin. Först tomatsåsen, inte för mycket så att degen hinner bli kletig. Sen är det viktigt att osten läggs på innan de övriga påläggen i annat fall kapslar man in de övriga påläggens smaker i osten och det blir lite meningslöst. Man avslutar alltså med väl valda pålägg och kryddor efter behag. Att droppa på lite pesto utspädd med olivolja ovanpå blir lite pricken över i.


Pizzaspaden som följer med Cerveras pizzasten är ingen hit, helt klart. Den är 1 cm tjock, och avrundad åt alla möjliga håll så att få upp pizzan på denna blir en prövning och kräver minst 4 händer. Till slut lyckas vi i alla fall och pizzan ligger och puttrar så fint på sin sten. Det är en fröjd att se. Stenens påverkan på Pizzan är lätt att se ett par minuter senare. Pizzan blir jättefint bakad på både under och ovansidan. Signes och Vilgots pizzor blir precis lika bra.


Det är inte förrän de vuxna barnen ska börja baka som problemen börjar uppstå. Det stora urvalet av ingredienser tycks ha stigit dem åt huvudet och allt ska på, och mycket av det också ;-) Detta i kombination av en urusel Pizzaspade gör att den är fullkomligt omöjlig att få upp på spaden i en del. lärdomen av detta tycks vara sparsamhet. Det hade varit bättre med två pizzor för vuxna än att överfylla. Smaken ska enligt testpersonerna trots detta vara godkänt. Det här med tjock spade tycks vara ett bekymmer för flera av de stenar jag kan hitta på nätet. De ser likadana ut allihopa med några undantag.  Med lite övning blev man dock bättre på att hantera den, även om jag föredragit in betydligt bättre utformad spade. Stenens effekt blev dock exakt precis så bra som jag hade förväntat mig. Men den var ju inte vedeldat ;-)


Stål-Vilgot är en superpizzabagare
Pizzabakning på detta sätt ett fantastiskt sätt att umgås och det var länge sen jag hade så trevligt tillsammans med barn... och vuxna barn. Rekommenderas starkt. Barnens kommentar var att det var den godaste pizzan de ätit, jag håller med!6 kommentarer:

 1. Bra - och kul! Tack för en god barnvaktspizza. Ja, jag vet att jag ville ha mkt på pizzan, jag ska bättra mej! Göran

  SvaraRadera
 2. Det var ju bra Göran så vi fick testa stenens kapacitet fullt ut. nu vet vi att det inte gick så bra...

  SvaraRadera
 3. Jag har har varit sugen på en sån sten länge, då är den kanske värd pengarna!

  SvaraRadera
 4. Det där lät väldigt trevligt, tror jag ska baka pizza hemma nån kväll jag med =)

  SvaraRadera
 5. Claes olsson säljer en vit pizza sten med servering ställ för 130 kr. Den ser likadan ut som dem för 3-500 kr

  SvaraRadera