2011-02-23

Perfekt Pizzadeg

Pizzabagare brukar vara hemlighetsfulla med hur de gör sin deg. Med all rätt. Rätt deg betyder väldigt mycket för slutresultatet. Jag vill att ni ska kunna baka utmärkt pizza hemma. använd helst en Pizzasten. Här har ni min hemlighet. det är viktigt att man använder sig av viktmått när det gäller mjölet så slipper man så mycket justeringar. 

Marcus Deg: 4 pizzor

Ingredienser:
3 dl kallt vatten

50 g jäst

550 g vetemjöl 
special (eller tipo 00 mjöl*)
1 msk salt

1 msk socker

1 msk olivolja


Gör så här:
1. Finfördela jästen i en bunke. Häll i vattnet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt salt, socker, olivolja och det mesta av mjölet.


2. Kör i degblandare eller blanda för hand tills degen är slät och fin. Bearbeta degen i assistent eller för hand i ca 15 minuter. Låt jäsa under duk i cirka 1 timme.


3. När degen jäst färdigt, dela den i åtta delar och kavla ut dem till runda platta bitar, cirka 1-2 millimeter tjocka.

* tipo 00 mjöl finns att få tag på i Italienska delikatessbutiker. Detta har en högra halt av gluten som gör den perfekt att göra pizza av (även pasta) Vetemjöl special har inte riktigt samma glutenstyrka men fungerar fint det med. 


detta är min favorit, den är lätt att göra, lätt att hantera, lätt att baka ut och mycket god. Om du testar denna deg vill jag gärna att du lämnar en kommentar här om vad du tyckte. Om du har förslag på andra degar som du tycker jag ska testa. tveka inte. skicka in receptet. Lycka till. 

8 kommentarer:

 1. Denna degen måste jag testa någon dag. Sitter på en granitsten 3cm tjock som jag använder till mitt surdegsbakande. Har bakat pizza ett par gånger på den, det blir kanoon gott!

  Brukar bli kallad mjölnörd här hemma då jag varje gång när jag är i affären tittar efter ekologiskt vetespecial mjöl. Mjölet är väldigt vikigt =)

  SvaraRadera
 2. kommentera gärna degreceptet när du testat det. och hör av dig om du hittar vetemjölspecial ekologiskt.

  SvaraRadera
 3. vetemjöl special ekologiskt finns att köpa på ica olskroken har jag för mig...kan kolla nästa gång jag handlar där. Använder icas egna märke ieco eller vad det heter...funkar enligt mig bättre än garant som är willys märke. Visst ska jag höra av mig när jag testat degen. Det gör jag inom kort.

  Mackan

  SvaraRadera
 4. Kanske god deg mot förmodan, den har två klassiska fel, pizzadeg om man nu gör anspråk på att göra bra pizza innehåller aldrig olja eller socker, det passar utmärkt till svenska slabbadangpizzor. Har man lite anspråk så testar man att göra den av surdeg vilket är vanligt bland de som är medlemmar i Vera Pizza Napoletana Association även om jäst styvmodigt anses ok. I sammanslutningen försvaras den äkta och lätt godaste napolitanska pizzan, allt annat är trams i jämförelse. Jag tror ändå att dina pizzor är godare än vad de är i de flesta pizzerior i sverge och jag tycker även att ditt självpåtagna uppdrag är hedersvärt. Köp Nikko Amandonico's bok LA PIZZA det är den bästa vägledningen på Svenska. lycka till!

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 6. Låt jäsa 24-48 timmar i kylskåpet...

  SvaraRadera
 7. Tipo-00 mjöl kan köpas via www.italiantradition.com, helt suverän service. Produkten finns inte i webbshopen, men om man mailar så ordnar de. Har precis fått en leverans med mjöl :)

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera