2010-10-20

Recension: Marsala, ChapmanstorgJag har utlovat några recensioner på Pizzerior som bakar bra pizza i vedeldad ugn. Här kommer den första:

Marsala på Chapmans torg
marsalas tunnelugn flip eller flopp? 

Skäm inte ut dig och fråga varför en italiensk restaurang har ett indiskt namn, som jag tänkte.  tack gode Gud för wikipedia. Marsala och Tikka Masala är helt olika saker. Marsala är en by på siciliens kust, så har vi det klarlagt. Som sig bör på en italiensk restaurang finns även en Vedeldad bakugn. 
På Marsala möts man av trevlig och vänlig personal och en lokal med skön atmosfär, kanske skulle man vilja ha något ljuddämpande material för buller fortplantar sig bra i en hård lokal. Här serveras husmanskost och Pizza. Marsala har placerat sig på en hedersvärd 1:a plats på majorna.nu's lunchtopplista vilket gör den extra intressant. Dessutom har de fått 4 fyrar i GP. Det sägs dock inget om Pizzan i testet så då får väl jag göra det istället. 

När man bara har läst positiva saker om en restaurang är det viktigt att sätta på sig extra negativa glasögon så att man inte färgas för mycket av vad andra har tyckt innan. Det går inte leva på gamla meriter.

Tittar man genom Pizzamenyn förstår man att detta inte är någon vanlig kvarterspizzeria redan här.  Lagom många pizzor och väl genomtänkta kombinationer ger ett gott intryck. Idag var jag sugen på en Vegetariana med Tomat, mozzarella, zucchini, champinjoner, paprika, lök och auberginer. Pizzan ser saftig och välkomponerad ut. Grönsakerna liksom glänser nästan precis sådär som de bara gör i reklamen. Det verkar dock vara något fel med mozzarellan. Vad har hänt? Den ser torr ut och är inte alls sådär kletig och saftig som den ska vara. 

När vi kommer till degen så hade man kunnat önskat sig mera. Lite för tjock gör den inte riktigt genombakt och tråkig yta, lite som ett sånt där fajitabröd från santa maria. Jag hade även kunnat önskat mig något mer av helhetssmaken. Klart att lite salt gör susen men saltet gör ju sig inte helt sin uppgift ovanpå. Det blir ju bättre om de får blandas med ingredienserna från början. 

Helhetsintrycket av mitt besök på marsalas pizzor blir ändå över medel och väl värt sina 92 spänn. Jag har själv lite allergi mot sifferbetyg iaf i skivrecensioner och fftersom detta överhuvudtaget är min första matrecension så spar jag mig det lidandet här och låter mina ord tala sitt. Kommentera gärna nedan om du har andra upplevelser eller åsikter om hur jag recenserar. 

Varning för nördkunskap:
När jag efter maten ber att, som den vedugnsnörd jag är, få titta lite på ugnen börjar jag ha mina aningar om varför jag inte var så förtjust i degen. Jag har ingen aning om det är sant men det krävs definitivt mer efterforskningar om följande. De flesta Pizzaugnsexperter som yttrar sig på nätet är överens om att det går utmärkt att baka bröd i en Pizzaugn men det går inte att baka pizzaugn. Vad är då skillnaden? Jo, en pizzaugn ska vara en kupol och en brödugn ska vara tunnel. Hittills har jag avfärdat detta och tänkt att det måste vara extremt nörderi. Tydligen ska det inte bli tillräckligt varmt i en tunnelugn som Marsalas pga att värmen inte strålas lika mycket från alla håll och att de heta gaserna inte cirkulerar i en jämn ström över pizzan. Nu när jag för första gången upplever detta live upptäcker jag att det definitivt är något som måste efterforskas mer innan jag helt dömmer ut tunnelugnen. 

5 kommentarer:

 1. ja jo pizzorna är väl goda på marsala. Dock tycker jag personalen är sjukt otrevlig och det är alldeles för stökigt under lunchen. Gillar inte att gå dit ! Isåfall tar jag nog med mig min pizza och går. . . Undra om det berodde på pizzaugnen att degen inte va go. Nu måste du kolla på alla pizzaugnar =) /Lisa

  SvaraRadera
 2. Oj, jag som bott vid chapmanstorg i 8 månader utan att överhuvudtaget vetat att det var en pizzeria. Dags för en fredagspizza tror jag :) /Jonas

  SvaraRadera
 3. berätta gärna om dina upplevelser! /Marcus

  SvaraRadera
 4. Gillade den jag åt idag. Gorgonzolan var fin. Men jag efterlyser en rankning. Vem som gör stans bästa pizza, kanske kan komma när du ätit dig igenom fem ställen eller så?

  SvaraRadera
 5. Beställde en Marsala förra veckan och den var supergod! Lite lite salt i tomatsåsen möjligtvis men eftersom jag hade så salta ingredienser i övrigt gjorde det inte så mycket. Noterade att min botten var lite degig på ett ställe i mitten, så dina iakttagelser kring det verkar stämma!

  SvaraRadera