2010-12-12

Recension: Götas Bar och kök, Majorna

Mariagatan 15
"Götas"

För några år sedan slängde Götas ut sin gamla vedugn för att den var gammal och sliten. Götas fortsatte dock leva på ryktet av sina pizzor i flera år till. Nu har man tagit förnuftet till fånga och installerat en ny. En supermegaflashig med roterande botten och digital termometer som för kvällen har lagt sig på 298 grader. Nu börjar det likna nåt men vi är fortfarande 100 grader ifrån drömmålet. Med en sån ugn kan man väl bara inte misslyckas?

Detta blir mitt mest ambitiösa test hittils. Jag tar med 4 pizzahungrande vänner , Magdalena Ribbing, Herman Lindqvist, Miss Flowerpot och Glenn och utrustar dem med ett var sitt utvärderingsblad och en penna. Här ska recenseras!

Pizzamenyer kan se ut hur som helst. En del har närmare hundra sorter. En del har ett fåtal väl valda pizzor som man väljer med omsorg. Detta är det sätt som undertecknad föredrar. En del Pizzerior kör på standardsortimentet med italienska namn. Quattro, Capricciosa, Frutti di mare, Tres fromaggio och så vidare. Detta är Götas taktik och jag kan tycka det blir lite fjuttigt och tråkigt. Men visst, man vet vad man får.

Jag slår till på en Vegetale, Herman och Ms Flowerpot väljer Tre Fromaggio och Glenn kör på en Frutti di Mare med Ananas. Magdalena har dock redan mättat sin pizzatarm för dagen på 172ans gatukök och testar Götas kikärtsbiffar.


När min Vegetale dyker upp framför mig funderar jag på om de lagt på olivbitarna efter ugnsbakningen. De verkar helt oberörda av värmen men de är varma. Det verkar lite som att det är lite för mycket pålägg på mizzan så oliverna ligger liksom strödda ovanpå istället för att ingå äktenskap med mozzarellan och de andra påläggen och skapa en helhet. Efter att ha plockat bort en del av löken som de absolut inte snålat med känner jag mig redo att sätta tänderna i pizzan.

Det känns som att Götas överlag har gjort ett bra val av råvaror. Glenns räkor verkar dock vara billiga burkvarianter utan smak. Vi diskuterar vad alternativet skulle vara om man inte vill köpa svindyra svenska handskalade. Är frysta bättre? -ingen vet! Min smakar i alla fall alldeles utmärkt, något torr deg kanske men förutom det blir det godkänt.

Positiva kommentarer:
Tre Formaggio: Fina Råvaror, Tunn Botten, Krispiga kanter, ycket smak, Saftig och god pizzasallad. Frutti: God men vanlig. Vegetale: Goda, väl valda råvaror

Negativa: Formaggio: Tråkig deg, Inte frasig Parmaskinka, lite väl salt, Tveksamma råvaror, märkligt val  av Parmesan som ost och vad var den tredje osten? Frutti: Burkräkor och lite tråkiga musslor. Hög ljudvolym i lokalen.

Mitt i allt pizzaätande tycks Plötsligt Fru Ribbing bredvid mig vilja vika ner sig i golvet och försvinna av pinsamhet.
-Vad är det? undrar jag.
Hon mumlar något oklart om att vi är bönder och kommer från Hisingen. Tydligen får man inte äta Pizza med händerna när man är utanför sitt vardagsrum...???
-Pizza skapades för att ätas med händerna. Det är liksom hela poängen med den. Att sitta och skära upp sin pizza till gaffel bitar är ungefär som att äta sushi med sked. Men det är OK. I Pizzavärlden accepterar vi alla, från knegare från Hisingen till Aristokrater från Sävedalen. Vare sig det gäller vardagsrummet eller nobelmiddagen, om nu de hade serverat pizza och bjudit in en knegare från Hisingen vill säga.

Tack Erik, Johanna, Linda och Gustav för en trevlig kväll, ett bra jobb och att jag får driva lite med er i min blogg. ;-)

4 kommentarer:

 1. Att bli kallad för Herman L är det värsta jag varit med om. Vet inte om jag någonsin kommer förlåta dig.

  SvaraRadera
 2. Om du markus min vän, någon gång skulle få för dig att ha räkor på dina utsökta och välsmakande delux pizzor så lovar jag att ordna bra sådana till ett bra pris. Det finns inga ursäkter för kassa räkor!!!! mvh P__doog

  SvaraRadera
 3. Den som stjäl mitt bankkort ska straffas och alla var med på förnedringen. Därför ska alla straffas. Idag av mig, imorgon av profeten, fred vare över honom.
  P-dog: det är inte helt omöjligt att jag vill det faktiskt även om jag tycker varma räkor luktar Fis så finns det ju andra som gillart.

  SvaraRadera
 4. Jag kan meddela att pizza tydligen är bra mat för skidskyttar! Ole Einar Björndalen (världen bästa manliga skidskytt, för er som inte är insatta) säger: "Som en del av feiringen i går kveld fikk jeg den beste pizzaen jeg noen gang har smakt!"
  Pizzerian återfanns troligen i Hochfilzen i österrike. Jag har ingen information om huruvida pizzanugnen var vedeldad.
  /mia (nörd i bl.a. skidskytte)

  SvaraRadera